Poskromić przetwora
Wczoraj po południu miałam niesamowitą przyjemność uczestniczenia w warsztatach kulinarnych pt ' Poskromić przetwora'. Warsztat prowadzony był przez Latającą Kuchnię Baby Jagaty i był naprawdę świetny!
Jestem wielką fanką starszych filmów Almodovara i to co mnie w nich zawsze urzekało, to kobiety. Zawsze marzyło mi się aby móc spotykać się w takim babskim gronie, dzielić historiami, nie zważać na wiek czy doświadczenie, po prostu być razem. I wczoraj tak się trochę czułam.
Siedziałyśmy przy ogromnym stole, całym zastawionym owocami, warzywami, słoikami i garnkami. Byłyśmy podzielone na 4 grupy i każda grupa wybierała, jakie przetwory chce konkretnie robić, a było w czym wybierać, plan na wieczór był taki:
1) Przecier pomidorowy
2) Chutney dyniowy lub dżem dyniowo-jabłkowy
3) Powidła śłiwkowe lub konfitura malinowa
4) Marynowane papryczki chili
5) Kompot aroniowo - gruszkowy
Niestety nie udało nam się zrealizować całego planu - kompot nie został ugotowany, za to wzięłyśmy ze sobą te owoce do domu w ramach pracy domowej.
Prowadząca jest świetną osobą, bardzo interesująco opowiada o kulinariach, jest bardzo miła i zawsze chętna do pomocy. To co jeszcze bardzo mi się podobało w prowadzonych zajęciach, to zachęcanie do kreatywności. Agata ciągle nas zachęcała żebyśmy modyfikowały przepisy i dodawały coś od siebie. I wychodziło naprawdę pysznie! Był przecier pomidorowy z cynamonem, bazylią i chili - boski! Powidła śliwkowe z gorzką czekoladąi chili, konfitura malinowa z płatkami migdałowymi, słodzona syropem z agawy i zagęszczana agar-agarem- wszystko to dla mnie nowe, zaskakujące smaki.
Podsumowując - bardzo mi się podobało, mam nadzieję, że takich warsztatów będzie więcej, a ja jutro zasuwam na rynek po zapasy i sama zabieram się za przetworów poskramianie :).
Podaję również przepis z wczoraj na pyszny dżem dyniowo - jabłkowy, spróbujcie zrobić - naprawdę jest przepyszny!
Potrzebujemy:
1 kg świeżej dyni, ważona bez skóry
0.5 kg jabłek
300g cukru
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru suszonego
Dynię i jabłka kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy aż nam się wszystko rozgotuje, w razie potrzeby można jeszcze wszystko na koniec zmiksować. Wlewamy nasz dżem do wyparzonych słoików, a następnie pasteryzujemy.
Smacznego!!!!
1 komentarze
Klaudia... obiecałaś mnie zaprosić...
OdpowiedzUsuń